Erepodium van Tsumo! 13: Ria van der Putten, Joke de Jong en Pauline van Hoff. Foto © 2024 NMB
Erepodium van 'Tsumo! 13': Ria van der Putten, Joke de Jong en Pauline van Hoff. Foto © 2024 NMB

Vier spelers van Furiten deden afgelopen weekend in Alblasserdam mee aan het Tsumo!-toernooi nummer 13. (Mahjongclub Tsumo! nummert de toernooien, vandaar het telwoord.)  Furiten was iets minder succesvol dan op vorige toernooien, slechts één speler drong door in de top-tien.

Dat was Martha, die een uitstekende vierde plaats behaalde. Daardoor blijven haar kansen voor deelname aan Tokio 2025 recht overeind staan. Hetzelfde geldt voor Junjie, die ook vastbesloten is de Nederlandse kleuren daar te verdedigen. Hij werd zeventiende; net voor Martijn, die achttiende werd. Martin eindigde als 38ste.

Om het verslag wat minder saai te maken nog wat details.

Martin zat in hanchan 2 aan een tafel waarin speelster Carla duidelijk ging voor chinitsu. Speler Marc gooit Karakter 2 weg. ‘Pon’, declareert Carla.

Daarna: ‘Mag ik nu een Kan Karakter 7 declareren?’ Nee, natuurlijk niet, Carla.

Carla kijkt nog even. ‘Ik heb mahjong’, zegt ze.

‘Ik denk dat dat niet mag’, zeg ik, en ik roep de scheids.

Die kijkt een tijdje, en zegt: ‘Ik zou niet weten waarom dat niet mag.’
Het leek me niet helemaal in de haak, maar de scheids beslist. Achtduizend punten voor Carla. (Of twaalfduizend, was ze Oost? Dat weet ik niet meer.) 

In de pauze komt de scheids naar me toe en geeft toe dat hij zich heeft vergist. ‘Je mag niet eerst pon zeggen en later pas mahjong’, zegt hij. Ik had dat eigenlijk ook zelf kunnen bedenken. Maar fideel van de scheidsrechter, die zich ook kan vergissen.

***

Op het toernooi hoorde ik nogal wat klachten – onder meer van mijzelf – over spelers die niet echt rijp waren voor een officieel toernooi en nauwelijks begrepen wat gevaarlijke stenen waren en dus naar hartenlust rauwe stenen weggooiden na een riichideclaratie.

Persoonlijk ergerde ik me bovendien aan een speler die (zachtjes) protesteerde toen ik ontdekte dat ik bij het vorige gewonnen spelletje mezelf een yaku te weinig had gegeven en dus van iedereen nog wat te vorderen had – terwijl het nieuwe potje nog niet eens was begonnen. Eigenlijk vond ze dat dat niet meer kon. 

Natuurlijk kan ik slecht tegen mijn verlies.

 

De volledige uitslag vind je op de website van de mahjongbond.