Martha in de trein van Oss naar Delden.
Martha in de trein van Oss naar Delden.

Furiten-speelster Martha zat al in de trein, op weg naar het Paas-familieweekend in De Lutte, toen ze het verrassende nieuws kreeg: ze was derde geworden in het Sakura Taikai, oftewel het Kersenbloesem Toernooi in Berghem.

Martha was er vast van overtuigd dat ze haar kansen op een podiumplaats in de laatste hanchan had verknoeid en besloot dus de slotceremonie niet af te wachten, maar Martin te vragen haar met spoed naar het station in Oss te brengen. De verrassing was dan ook groot toen ze in de trein een appje van Ruud ontving: “Ik heb je trofee voor je in ontvangst genomen. Je bent toch nog derde geworden.” 

Liefst vijf competitiespelers van Furiten namen deel aan het toernooi. Met wisselend succes. Behalve Martha deed Junjie het uitstekend: hij eindigde als zesde en houdt, net als Martha, uitzicht op op kwalificatie voor het wereldkampioenschap 2025 in Tokio.

Martijn haalde de top-tien niet – hij werd veertiende – maar hij eindigde tenminste met een positieve score. Die was niet weggelegd voor Martin en Ruud, die beiden blij waren dat ze de laatste plaats konden ontlopen. Ze werden respectievelijk 42ste en 44ste.

Voor de goede orde: het toernooi werd gewonnen door Pauline van der Linden, tweede werd Jeroen Chen.

Volledige uitslag op de website van de riichiclub Niji

Podium Sakura
De top-drie van het Sakura Taikai 2024 zonder Martha. Foto © Niji