Masa wint. chitoitsu? Nee, veel meer!

De maand mei begon mooi voor Masa (in Japan) en Martin (op Tenhou).

Bij zijn favoriete club in Tokyo maakte Masahiko een spel dat hij nooit eerder had gemaakt. Via de Tenhou-Furiten Whatsapp-groep stuurde hij bovenstaande foto op. Ik dacht een zuivere chitoitsu te zien, maar Masa hielp me uit de droom.

"Deze had ik in mijn hele leven nog nooit gemaakt", schreef hij. "Chinitsu tanyao ryanpeko pinfu. Het heet dai sharin, oftewel Big Wheel." Volgens de EMA-regels geen yakuman, maar wel een hand die van een zeldzame schoonheid is.

24.000 punten voor Martin op Tenhou.

Ondertussen, op Tenhou…

Bijna tegelijkertijd maakte Martin ook de 'hand van zijn leven' op Tenhou, geholpen door een flinke dosis geluk. Na het weggooien va Bamboe 7, 8 en 9 en het claimen van een pon groene draken, hield hij een hand over met drie verborgen pons, inclusief een pon dora's (Karakter 5) en een rode Karakter 5.

Martin: "Wat zou ik gedaan hebben als Karakter 3 of Karakter 6 was weggegooid? Als ik die had laten lopen, was ik wel furiten geweest… Gelukkig deed dat dilemma zich niet voor, Oost gooide Karakter 4 weg."

Het werd een 'getelde yakuman', 24.000 punten. De EMA-regels kennen geen getelde yakuman, dan zou dit spel slechts 18.000 punten hebben opgeleverd.

Een paar uur later in het werkelijke leven voor de Furiten-competitie, verloor Martin zwaar.