De kerstkaart 2023 van Allan en Lila Weitz.

In Nederland waren nog niet eens kerstzegels te koop toen al op 10 november de kerstkaart van onze Canadese mahjongvrienden Allan en Lila Weitz op de deurmat plofte, om alle Nederlandse mahjongspelers een gelukkig kerstfeest en een voorspoedig nieuwjaar te wensen. Wanneer ze met die kerstkaartentraditie begonnen zijn, kan ik niet meer nagaan, maar ik krijg ze al jaren en elk jaar word ik opnieuw verrast doordat hun kaart het langst onderweg is en zij toch altijd de eersten zijn.

Allan (inmiddels 82; de leeftijd van zijn vrouw laat hij discreet achterwege in de brief die zijn kerstwens vergezelt) en Lila dossen zich elk jaar uit met kerstmuts en bijpassende kledij, en gaan daarmee op de foto met de nieuwste aanwinst uit hun mahjongcollectie. Dit jaar is dat een ‘schitterend’ spel dat ze gekocht hebben via de website van Where the winds blow in Texas. Dat was trouwens maar een van de veertig sets die ze het afgelopen jaar hebben gekocht. Ze hebben inmiddels 938 spellen en zijn dus nog maar 62 verwijderd van hun doel van duizend spellen.

Als ze de stad in gaan, dragen ze sinds november weer een mondmasker, en ze raden hun leeftijdgenoten aan hetzelfde te doen: ‘Better save than Covid”, schrijven ze.