Een handleiding om een lobby naar je eigen smaak in te richten. Bijvoorbeeld helemaal toegepast op de huisregels van Furiten.

EERST EEN ID MAKEN

Tenhou heeft een aantal clients die je kunt gebruiken om Riichi te spelen: via Flash, via de webclient of via de app. Dit blog gaat uit van de webclient. Klik hier om direct naar de webclient te gaan.

Om op Tenhou te kunnen spelen heb je een ID nodig. Het openingsscherm van Tenhou biedt je de gelegenheid om er eentje te maken.

 

Kies voor EN (tenzij je het japans machtig bent) en 'New ID'. Voer een naam in.

 

Deze naam wordt getoond tijdens het spel. De naam is ook nodig om een spel in een lobby (zie hieronder) te kunnen starten, dus het beste is om de naam simpel te houden.

Bedenk ook dat er een restrictie op ip-adres geldt. Zodra je een ID hebt gemaakt, kan er vanaf dat ip-adres geen nieuw ID gemaakt worden voor 7 dagen. Met een VPN is dit simpel te omzeilen.

Na het maken van het nieuwe ID kom je terug op de login page, nu met het nieuwe ID ingevuld.

 

Tenhou vereist verder geen password. Iedereen die je ID raadt kan spelen op Tenhou via jouw account. Voor wie het belangrijk vindt dat dat niet gebeurd is het zaak in het ID niet prijs te geven.

Na het aanmaken van het ID kun je inloggen en naar de standaard lobby (Ranked Match) gaan, of een eigen lobby (New Lobby) met eigen regels maken. Voor het instellen van je eigen regels, zie verderop in de tekst.

Kies Ranked Match voor een potje Riichi volgens de Tenhou regels (rode vijven, open tanyo)

 

 

Onderaan staan 2 buttons met daarover heen de misleidende tekst PLAY: de linker button is terug, de rechter button is verder. Met deze buttons kun je door de testplay, game lobby, statistiek  pages en log pages navigeren.

Er staan twee spellen voorgeselecteerd: beginnersrondje Oost met 4 spelers (0 wachtend), en daaonder Oost en Zuid ronde in de lagere Dan klasse (al 2 spelers klaar om te beginnen).

De derde dropbox 'SELECT GAME' is een gevolg van slecht UX design.

 

Ranking verloopt van 9 tot 1, dan eerste dan, tweede dan, derde dan. Om te promoveren is steeds een aantal punten nodig. Als je in de strijd onder 0 raakt, dan word je gedegradeerd.

Soms is het handiger om te degraderen, en vervolgens weer te promoveren, want in de eerste dan begin je met gratis 200 punten, van de 400 die je moet halen om de tweede dan te bereiken.

Bij de ranking is alleen de tafelwinst van belang. Aan de Novice tables levert winst +30 punten op. De tweede plaats +15, de derde 0, en de laatste plaats kost je -45 punten.

Als je ervoor kiest om in de Lower Dan tables te spelen, dan zijn de punten: +60, +15, 0, -60.

 

Met 'JOIN' sta je in de rij. Als er 3 medespelers aanwezig zijn, begint het spel.

 

TIP: de verbinding met de Tenhou servers is af en toe belabberd. Als de verbinding hapert gaat het spel gewoon door. De stenen die je trekt van de muur worden dan automatisch afgelegd (auto-discard).

Spelen via een VPN, met endpoint in Tokyo, kan een hoop schelen.

 

 

ZELF EEN LOBBY MAKEN MET DE FURITEN REGELS

Zodra je bent ingelogd kun je kiezen voor 'Lobby/Room' met daarin de optie 'New Lobby'. Dit opent een nieuwe site, die niet meer vertaald wordt in het Engels. We gaan dit op de tast doen, in samenwerking met https://deepl.com.

De bovenste button maakt een private lobby volgens met de regels die gelden op Tenhou. Toevallige passanten, die het nummer van de lobby geraden hebben, kunnen zich gewoon bij de spelers voegen.

Het gaat ons om de onderste button, warmee een convention lobby kunnen maken, met eigen regels.

Na een klik op de onderste button is de lobby gemaakt.

Vrij vertaald staat er het volgende:

 

You have successfully created a convention lobby.
It will not be deleted for about 7 days.
Cheonho Tournament C8927
- Tianho Application ⇒ Private Room-Tournament ⇒ Private Room Number Designation/C89274183
- Against https://tenhou.net/0/?C89274183
- Watch   https://tenhou.net/wg/?C8927
- Log     https://tenhou.net/stat/raw.shtml
- Manual  https://tenhou.net/man/
- Tianho  https://tenhou.net/
Conference lobby manager's URL] - https://tenhou.net/cs/edit/?C8927418320652157

 

Aan de C kun je zien dat het om een convention lobby gaat. Het aanmaak proces sluit af met een lijstje links, waarvan er 1 belangrijk is: de 'edit' url. Hiermee kunnen we de rules aanpassen naar believen.

Gebruik deze url https://tenhou.net/cs/edit/?C8927418320652157 om de regels in de nieuwe lobby C8927 te tweaken.

 De standaard instelling zijn weergegeven, deze moeten dus nog aangepast.

 

Overzicht van de lange lijst met opties

 

Als we deze opties opbreken in stukken dan staat er:

 

Standaard opties
 

 

Zodra je het onderste checkboxje hebt verschoven verschijnt de rest van de regels.

 Nitty gritty details van de riichi-spelregels

 

KICK, START en PASSWORD

Onderstaande opties behoeven geen nadere uitleg

Rest van de opties

 

DISCORD OP FURITEN

Furiten host een Discord server ten behoeve van het sociale element dat onlosmakelijk met riichi is verbonden. Download de app en stuur een berichtje naar de webmaster om toegang te krijgen tot de virtuele speeltafels.