Ruud na afloop met zijn prijs: die Hummer über Berlin.

Onze speler Ruud heeft een uitstekend resultaat gehaald afgelopen weekeinde op het Yakutori Riichi Open in Berlijn: hij legde beslag op de derde plaats. Er was een zeer sterk deelnemersveld van liefst 76 spelers uit vele landen, met Ruud als enige Nederlander. 

Vanaf dag 1 deed Ruud het goed. Dat is achteraf goed te bekijken op de website van het toernooi, want via een smartphone op elke tafel werden alle resultaten direct in de statistieken verwerkt. 

Ruud, momenteel de leider in het algemeen klassement van Furiten, had ook gehoopt op de speciale Yakitori-prijs, voor de deelnemer die een hanchan weet te winnen zonder één potje te winnen, maar dat zat er niet in.

Lees hier voor de resultaten van het Yakitori Berlijn Open

Bekijk hier de individuele resultaten van Ruud

Commentaar van Ruud:

Het was een zeer memorabel toernooi, daarom wil ik er nog even wat over schrijven. Dit was mijn eerste buitenlandse toernooi, en dag 1 verliep gemoedelijk. Hoewel ik één hanchan derde, en één keer tweede was geworden, wist ik aardig in de plus te blijven. De sfeer was ook goed, en alles strak geregeld.

Wat dit toernooi ook interessant maakte, was de tafelindeling. In Nederland is het altijd willekeur met wie je aan tafel zit. In Berlijn was dit alleen in de eerste 6 van de 8 hanchan het geval. In de 7de hanchan zaten we in klassementen van 16 verdeeld aan tafels. Ik stond op dat moment op de 10de plaats, en kwam aan tafel met twee spelers uit de top 5. Door deze tafel te winnen, wist ik in de top 4 te belanden. In de 8ste, laatste hanchan werden de top 4 spelers aan een tafel tegenover elkaar gezet. Dit gaf mij een kans op een podiumplek. Het verschil met de speler die 3de stond was op dat moment nog 40.000 punten, dus ik moest de laatste hanchan wel winnen.

Het kwam aan op Zuid 4. Drie van ons hadden toen allen rond de 39.000 punten. De speler rechts van mij, Mateusz, was oost. Ik wist dat ik aan de kleinst mogelijke winst genoeg had om de hanchan te winnen, en daarmee ook derde te worden in het toernooi. Hoger dan dat was amper mogelijk. De kans was er om voor een eenvoudige Tanyao te gaan, dus ik opende mijn hand. Mateusz verkondigde Riichi. Gelukkig wist ik er omheen te spelen met relatief veilige stenen, en na een aantal worpen met Ron uit te gaan.

Omdat ik die dag begon met een respectabele 16de plaats, ben ik erg blij zo ver omhoog te hebben geklommen. Dit was mede mogelijk door het leuke systeem van de laatste twee hanchan, waardoor ik direct de confrontatie aan kon gaan met de spelers boven mij.